• Lucky Thirteen

Hvorfor er bryllupsfotograf så dyrt?

Oppdatert: 3. sep. 2020

Jeg skal ærlig innrømme at jeg kan forstå at brudepar som planlegger bryllup kan synes at prisene en profesjonell bryllupsfotograf tar er veldig stive. Ved første øyekast kan det jo virke helt hinsides at man kan fakturere 30 000,- for en ti timers arbeidsdag, ikke sant? I dette innlegget bruker jeg Heldagsfotografering med 10 timers dekning som eksempel. Bortsett fra forskjellen i timer dekning på selve bryllupsdagen er prosessen før og etter bryllupet den samme uansett hvilken pakke brudeparet booker.

Hadde den arbeidsdagen "bare" vært på ti timer, så! Parene betaler for at fotografen skal følge dem et gitt antall timer på selve bryllupsdagen, men summen av timene det kreves for at de skal sitte igjen med bildene som skal minne dem om en av de største dagene i livet deres er så mye mer!

Dekningen på bryllupsdagen er den morsomste delen av prosessen. Tenk å få betalt for å gå i bryllup hver helg, liksom! Det er en ære at brudeparene velger akkurat meg til å være med på dagen de feirer kjærligheten med familie og venner. Men både før og etter bryllupsdagen ligger det mange timer med administrasjon, planlegging, forberedelser av utstyr, kjøring til og fra bryllupet samt etterarbeid som også må med i regnestykket.


SÅ. MYE. ETTERARBEID.

Her kommer en detaljert beskrivelse av min prosess fra booking til overlevering av bilder. Dersom dere bare vil se oppsummeringen kan dere scrolle til bunnen av innlegget :) Det første som gjøres når et brudepar ønsker å booke meg som bryllupsfotograf er at de blir lagt inn i kundeportalen med alle nødvendige opplysninger, før jeg sender dem kontrakten. Når jeg mottar signert kontrakt tilbake fra brudeparet er det tid for fakturering av bookinggebyret.


Når vi nærmer oss bryllupet begynner jeg å gjøre research på steder å ta portrettbildene, er i dialog med brudeparet rundt tidsplanen for bryllupsdagen, etterspør bilder av brudekjole, blomster og detaljer for å skape meg et bilde av hvordan bryllupsdagen vil se ut så jeg er best mulig forberedt. Dagen før bryllupet går med til forberedelser av utstyr. Batterier skal lades, og minnekort skal tømmes og klargjøres for et nytt bryllup. Kamera og backup-kamera sjekkes slik at man ikke møter opp i bryllupet med utstyr som har tatt kvelden. Jeg skriver ned adresser til kirker/vielsessted og selskapslokale i tilfelle GPSen ikke er til å stole på, og jeg sjekker kjørerute slik at jeg beregner god nok tid til kjøring. På selve dagen er forhåpentligvis alt klart til at jeg bare kan hive på meg kamerabagen, sette meg i bilen og kjøre av sted. Bryllupsfotografer tar som regel et reisetillegg for å dekke drivstoff, bompenger og bruk av bil når de må kjøre for å komme seg til et bryllup (veldig sjeldent man har bryllupsoppdrag innenfor gangavstand), men i denne summen er ikke den faktiske tiden man bruker i bilen. Så selv om den offisielle arbeidstiden på bryllupsdagen er tiden man er sammen med brudeparet, så går det gjerne tid både før og etter bryllupet til transport i tillegg.


Bryllupsdagen passerer, og rundt kaffe og kaker kommer jeg ofte i snakk med venner og familie av brudeparet. På dette tidspunktet begynner det nok å synes på meg at energien er på rask vei nedover. "Nå er snart arbeidsdagen over for din del. Det skal vel bli godt etter å ha vært på bena i så mange timer?" Ja, snart. Men først er det som regel en god kjøretur hjem, og før jeg kan krype til sengs må jeg gjøre noe av det viktigste; overføre bildene fra minnekortene over til både Mac og ekstern backup. Dette må gjøres uansett om jeg er hjemme kl. 20.00 eller 02.00. And let me tell you - det er ikke rent få filer som skal overføres etter en slik dag, så her er det også snakk om timer. Lørdagsnettene blir som regel sene, og jeg skal være så ærlig å innrømme at så mørbanket som jeg føler meg på det tidspunktet så tenker jeg som regel at "dette skal jeg aldri gjøre igjen!" Men etter litt søvn våkner jeg søndags morgen og gleder meg til neste helg allerede :)

Dagen etter bryllupet er både jeg og brudeparet spente på resultatet, så søndagene starter jeg som regel med hånda godt nede i en potetgullpose samtidig som jeg skummer gjennom bildene for å plukke ut noen høydepunkt som brudeparet skal få se første dagen som nygifte. Disse skal redigeres før jeg legger ut en sniktitt i sosiale medier til brudeparet. Resten av søndagen pleier jeg å gi meg selv fri for å hente meg inn igjen, før jeg starter på cullingen på mandag.

Culling? Hva er det? Det er prosessen hvor man går gjennom alle bildene som blir tatt i løpet av en bryllupsdag og plukker ut de som er gode nok til å ta vare på. Hvis vi bruker ti timer dekning som eksempel så vil jeg som regel sitte igjen med ca. 4000 råfiler. Av disse filene er det mellom 10% og 20% som er bilder som er gode bilder. Dere vil ikke tro hvor mye blunking og uheldige ansiktsuttrykk som ødelegger resten av filene. Det å skulle gå gjennom 4000 bilder ett og ett tar jo også litt tid, kan man si!

Når denne jobben er gjort starter man på redigeringen. Nå driver ikke jeg med overdreven retusjering av bildene slik de driver med i glossy magasiner da jeg har en mer naturlig tilnærming, men jeg må gå over hvert bilde for å stille på lys og farge slik at de passer min look. Skulle man ha vært så uheldig å få et myggstikk i panna dagen før bryllupet er dette så klart noe jeg tryller vekk, men jeg tukler ikke med naturlige trekk. Dette er den mest tidkrevende delen av jobben, men også en veldig morsom del av den kreative prosessen. Det er her bildene blir "mine" og jeg ser hvordan sluttproduktet til brudeparene vil se ut. Når alle bildene er gått over begynner jeg å se lyset i tunnelen. Nå gjenstår det bare å lage et slideshow med et utvalg av de fineste bildene, samt å lage galleriet hvor brudeparet kan laste ned bildene sine :) Summen av alt dette varierer så klart fra bryllup til bryllup, men fellesnevneren er at størsteparten av arbeidet foregår etter at festen er over og brudeparet har startet sitt nye liv som mann og kone :) Jeg vil estimere at nærmere 30-35 timer er den reelle tiden jeg bruker på et bryllup - inkludert alt fra forberedelser, tid brukt på kjøring, selve fotograferingen og etterarbeidet. Grovt regnet kan det se slik ut: Administrasjon og planlegging: 3 timer Forberedelser: 1 time Bryllupsfotograferingen: 10 timer Backup: 2 timer Kjøring: 1-2 timer Culling: 3 timer Redigering: 10 timer Slideshow og galleri: 3 timer Hvis man i tillegg trekker fra en saftig del fra totalsummen som går til staten så kan jeg med hånden på hjertet si at man ikke blir rik av å være bryllupsfotograf 😂 Men så gjør jeg ikke jobben kun for pengenes skyld. Bryllupsfotografering er min lidenskap, og det er en glede å få ta på seg kjole og gå i bryllup hver helg!

Se pakker og priser her. Hvem er jeg? Klikk her for en kort presentasjon. Se mine favorittbilder i galleriet her.

30 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle