• Lucky Thirteen

Kjøreplan for bryllupsdagen

Oppdatert: 19. april 2021

Det er mange detaljer som skal være på plass før man kan sette opp en kjøreplan for bryllupsdagen. Flere av dem, som sted og tidspunkt for vielse, samt selskapslokale, er gjerne noe av det første man krysser av listen når man har satt en dato. Andre ting, som tidspunkt for middag og når brudevalsen skal danses, kommer ofte ikke på plass før nærmere bryllupet.

I Norge har vi et ganske tradisjonelt oppsett for hvordan en bryllupsdag forløper. Vi har vielse midt på dagen, et par timer til fotografering og mingling før selskapet, treretters middag med taler, og kvelden avsluttes med kutting av bryllupskake og brudevals. Takket være dette så er det jo ganske enkelt å forutsi hvordan en kjøreplan må settes opp, men er det noe jeg har lært etter å ha deltatt i ganske mange bryllup så er det at tidsskjemaet ryker i 80% av tilfellene. Dette er jo som regel ikke noen krise, men jeg har vært vitne til flere bruder som har blitt synlig stresset og lei seg over at ting ikke ble akkurat slik som planlagt.

Så, først; hvordan ser en gjennomsnittlig norsk bryllupsdag ut? Vielsen har en ganske forutsigbar varighet. Et kirkebryllup varer i 45 minutter, mens en borgerlig vielse er noe kortere på rundt 30 minutter. Etter bryllupet er det tid for gratulasjoner og kanskje noen familiebilder. Her bør man passe på at tiden ikke sklir ut, for det er så klart mange som vil gratulere og ta bilder med brudeparet. Et kvarter er som regel nok tid. Merk at dersom man gifter seg i kirken i høysesongen så er det gjerne booket opptil tre bryllup samme dag, og man vil derfor oppleve at etter 15 minutter utenfor kirken så vil gjestene til neste bryllup dukke opp og man blir nødt til å flytte seg uansett.

Etter vielsen pleier som regel brudeparet og forloverne å kjøre til portrettfotograferingen, mens resten av gjestene drar mot selskapslokalet for mingling og kanskje noe lett å spise og drikke. Hvor lang tid som settes av til dette varierer veldig. Jeg har vært med på alt fra 45 minutter til tre timer. Jeg pleier å si at halvannen time er god tid til portrettene. Husk også å regne med tiden det tar å kjøre til og fra location. Etter fotograferingen ønsker gjerne brudeparet å mingle litt med gjestene sine før man setter seg til bords. 30 minutter er ganske vanlig.

Middagen er som regel en lang affære i norske bryllup. Vi har gjerne en treretters middag som blir dratt ut over mange timer på grunn av mange taler. Taler er så klart veldig hyggelig, og en viktig del av opplevelsen for brudeparet, men erfaringsmessig så er det her tidsskjemaet sprekker fordi det er vanskelig å estimere hvor lang tid alle talene tar. Noen ganger sprekker det veldig. Jeg har ved ganske mange anledninger opplevd at middagen blir både to og tre timer lenger enn planlagt pga. for lange og uanmeldte taler. Dette resulterer igjen i at kakekutting og brudevals ofte ikke skjer før etter midnatt, og da gjerne på det tidspunktet hvor nattmaten skulle blitt servert.


Dette er jo i bunn og grunn ikke noen krise fordi det vitner om at selskapet koser seg og har det hyggelig, men det kan resultere i at brudeparet begynner å føle på stress ovenfor kjøkkenpersonalet, servitører, fotograf og muligens DJ eller band leid inn til festen. Alle disse blir da gående på overtid. Noen har også et sluttidspunkt å forholde seg til med tanke på når selskapslokalet stenger for natten. Dette er ofte kl. 02.00.


Talene er viktige! Hvem ønsker vel ikke slike bilder fra dagen sin?

Hva kan man gjøre for å forhindre megasprekk i tidsskjemaet? Først og fremst bør man oppfordre toastmaster om å være veldig tydelig (og litt streng) på hvor lang tid hver taler har på seg. Ofte er 5-7 minutter et godt utgangspunkt. Brudeparets foreldre kan kanskje få noe mer, mens Tante Laila kanskje ikke trenger fullt så lang tid. Man bør også oppfordre folk om å melde seg som taler i forkant, og ikke tillate en noe bedugget kollega å reise seg mot slutten av middagen og fortelle en 30 minutters lang historie om en fuktig guttetur med brudgommen. Dette kan være en god idé både for kollegaens skyld, og for tidsskjemaet.

Kanskje dere tenker at dere gjerne vil ha mange og lange taler? Det er jo ikke noe i veien for det, men man bør da være forberedt på at neste punkt på planen ikke kommer til å skje på det tidspunktet det var ment. Dette er da gjerne den nevnte kakekuttingen og brudevalsen. Er det kanskje en idé å tenke litt alternativt? Må man ha kakekutting og brudevals som et eget og siste punkt på programmet? Hva med å åpne mottakelsen med brudevalsen før dere setter dere til bords? Dette er kanskje noe flere brudgommer hadde satt pris på, så de slipper å sitte gjennom hele middagen å grue seg til å måtte prestere på dansegulvet. Får man brudevals og sin egen tale unnagjort tidlig kan man lene seg tilbake og nyte resten av kvelden med senkede skuldre.

En annen ting man ser mer og mer av er at brudepar velger å servere bryllupskaken i perioden mellom vielse og middag. På dette tidspunktet er vi gjerne godt ute på ettermiddagen og de fleste gjestene begynner å bli ganske sultne og blodsukkeret er lavt. Gi alle en boost med litt sukker! På denne måten har dere også ryddet timeplanen slik at dere kan nyte middagen og talene uten å måtte stresse med å bli ferdige til neste punkt på planen. Life is short. Eat dessert first!


Trenger dere hjelp med å finne den beste kjøreplanen for deres bryllup - både for dere, gjestene og bildene sin skyld? Ta kontakt så hjelper jeg dere gjerne med noen tips!


980 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle