• Lucky Thirteen

Dette burde dere spørre bryllupsfotografen om

Oppdatert: 19. aug. 2020

Be om å få se et komplett galleri fra et tidligere bryllup

Bryllupsfotografer som har fotografert en del bryllup sitter gjerne på et stort antall bilder, men det er kun de aller beste som blir brukt på nettsiden og i sosiale medier. Be fotografen om å få se et komplett galleri fra et tidligere bryllup slik at dere kan forsikre dere om at det fullstendige produktet dere betaler for lever opp til deres forventninger. Alle bryllupsfotografer har sin egen stil, og det er viktig at dere gjør god research i forkant slik at dere vet hva dere kan forvente dere.

Hvor mange bryllup har du fotografert? Bryllupsfotografering er en egen idrett. Jeg har møtt mange godt utdannede fotografer som nekter å fotografere bryllup da dette er noe helt annet enn en kommersiell shoot hvor man har mulighet til å ta bildene på nytt dersom noe ikke fungerte. I et bryllup får man kun én sjanse til å fange øyeblikket. Derfor er det lurt å velge en bryllupsfotograf som har flere bryllup i bagasjen. Har man fotografert en del bryllup vet man hvor man bør være på hvilket tidspunkt for å fange de viktige bildene. Selv er jeg helt åpen om at jeg ikke er utdannet fotograf. Jeg er selvlært innenfor bryllupsfotografering, og etter over 60 bryllup vil jeg si at jeg har erfart ganske mye. Jeg er utdannet grafisk designer og har derfor et veldig godt trent estetisk øye, så jeg ser fort hva som vil gjøre seg bra på bilder. Det er mye viktigere at dere velger en fotograf dere liker stilen til, fremfor at personen har en skikkelig fancy utdannelse.

Fotografens stil

Alle bryllupsfotografer har sin egen stil, og dette er ofte noe fotografen har jobbet med over lang tid for å perfeksjonere. Det er nok like mange forskjellige stiler som det er bryllupsfotografer, og man bør gjøre god research slik at man velger den fotografen som leverer det sluttproduktet dere ønsker dere. Hvordan ser dere for dere bryllupsbildene deres?

- Mørk og moody eller lys og romantisk.

- Naturlig lys vs. blitz.

- Tradisjonell eller dokumentarisk.


Ikke velg en fotograf dere liker pga. de fine øyeblikkene som er fanget, men som dere hater fargetonene i bildene til. Da vil dere bli skuffet over sluttresultatet.


Velg den fotografen som dere kan gå inn på Instagram-kontoen til og tenke at det er akkurat de bildene dere vil ha - både fargetoner, lys og poseringer.

Må vi signere en kontrakt? En kontrakt er en sikkerhet både for dere og for fotografen. Dere får bekreftet skriftlig hva dere betaler for og hva dere kan forvente dere, og fotografen får formidlet formaliteter som er avgjørende for et godt samarbeid med brudeparet.

Hvor mange bilder blir levert? Her er praksisen veldig forskjellig. Noen fotografer leverer alle bildene som digitale filer, mens andre fotografer livnærer seg på salg av fotoprodukter og leverer derfor ikke filer i det hele tatt, men selger album og forstørrelser. Her må man finne den fotografen som leverer det produktet som passer dere best. Ønsker dere et flott album til å ha liggende på stuebordet, eller vil dere heller ha filer dere kan bruke i sosiale medier og kanskje bestille forstørrelsene selv? Hvor lang leveringstid er det på bildene? Skal dere gifte dere i høysesongen må man hos mange bryllupsfotografer regne med et par måneders leveringstid. Dette er fordi mange fotograferer bryllup hver helg gjennom sommeren og har derfor mindre tid på kontoret til å ferdigstille bildene i løpet av en kort periode. Gifter man seg på våren eller høsten er kanskje leveringstiden noe kortere. Jeg praktiserer med en leveringstid innenfor åtte uker, men har som mål å få de fleste bryllup ferdig i løpet av en måned. Noen ganger har jeg tid til det, andre ganger ikke. Synes dere åtte uker er uutholdelig lenge å vente på å få se bildene? Det skjønner jeg godt! Derfor poster jeg hyppig smakebiter i sosiale medier slik at dere skal få se litt av resultatet før dere mottar deres komplette galleri. Følg meg på Instagram her.

121 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle