1.

Hvis bruden skal ordne seg hjemme hos seg selv eller hos noen hun kjenner, så anbefaler jeg på det sterkeste at dere gjør sminke og hår i et rom med store og/eller mange vinduer. Det er naturlig lys som gjelder! Baderomslys blir ikke fint på bilder - det blir gult og lite flatterende. Det er også hensiktsmessig å legge sminken i dagslys, da det er dette lyset man skal oppholde seg i resten av dagen. Da ser det mest naturlig ut. Tenk også på hvordan rommet ser ut. Rydd unna unødvendig støy. Style rommet slik du vil at bryllupsbildene dine skal se ut.

2.

Skal bruden ha en kjole som har bar rygg, eller eventuelt gjennomsiktig rygg med blonder eller liknende - ikke bruk BH den morgenen før du tar på kjolen. Dette lager røde merker i huden, som vil synes på bildene. Det samme gjelder sokker som lager merker på anklene, men dette er ikke like synlig hvis man ikke skal ha kort kjole.

3.

Vær oppmerksom på at hvis man tar spraytan like før bryllupet kan dette resultere i at man får oransje hudtone på bildene som er vanskelig å justere under retusjering uten at det går ut over de andre naturlige fargene i bildet. Spraytan ser annerledes ut på bilder enn farge etter naturlig sol. Dersom man foretrekker denne looken er det så klart helt OK, men jeg opplyser om det så man ikke skal bli negativt overrasket over det endelige resultatet på bryllupsbildene.

4.

Er det noen detaljer du ønsker fotografert - legg dem frem kvelden før så det ikke blir glemt! All tid man kan spare med forberedelser er gull, og man er som regel ikke helt fokusert på selve dagen, så det er fort gjort å glemme småtingene.  Legg frem smykker, sko, blomster, parfyme. Har dere brukt penger på spesielle invitasjoner og trykksaker? Legg frem en kopi så det blir fotografert sammen med de andre detaljene.

5.

Husk å gå sakte ned midtgangen, og se opp! Selv om du er nervøs og ikke tørr møte blikket til alle gjestene på vei ned midtgangen - fest blikket på et punkt foran deg. Det er sjeldent en flatterende vinkel å bli fotografert i når man ser ned.

6.

En annen ting som blir veldig tydelig på bildene når bruden går ned midtgangen er plasseringen av brudebuketten. Prøv å huske på å holde den i navlehøyde, ikke oppe ved brystet. Når den holdes for høyt, ser man ikke de flotte detaljene foran på brudekjolen.

7.

Hvis dere skal kysse under vielsen, hold kysset dobbelt så lenge enn til vanlig hvis dere ønsker det fanget på bilde! Tell til tusen-og-en, tusen-og-to, tusen-og-tre inni dere. (Obs! Ved flere anledninger under vielser i kirken har det hendt at det ikke er blir annonsert at man kunne kysse etter ekteskapsinngåelsen. Dette er noe en del prester ikke har som en naturlig del av vielsen, og er noe man må forespørre at skal være en del av vielsen dersom dere ønsker det.)

8.

En ting som dessverre skjer innimellom er ivrige gjester som sniker seg ut i midtgangen med mobiltelefonen for å ta bilder når bruden kommer inn, og disse blokkerer da for det bildet dere betaler for at jeg skal ta. For å unngå dette er det nå mange som går for «unplugged vielse» med fotoforbud for gjestene. Ønsker dere dette kan brudgommen eller noen andre som er ved vielseslokalet tidlig be prest/vigsler informere om dette før vielsen starter.

9.

Ta med et par flate sko som er gode å gå i til fotograferingen etter vielsen. Det er utrolig kjedelig å bli begrenset på hvor vi kan ta bilder pga. høye hæler. Med lang kjole er det ingen som ser at man har andre sko uansett :) Jeg kommer til å oppfordre dere til å bevege dere litt, så da er det fint hvis dere har komfortable sko. Man trenger jo ikke ta de styggeste skoene man har i tilfelle vi får et fint bilde hvor man løfter kjolen for å flytte seg til en annen location, men et par nøytrale ballerinasko eller liknende kan passe fint :)

10.

Vind i hår og slør kan gi fantastiske effekter på bildene, men det kan ødelegge frisyren, så et tips er å pakke med en hårbørste og hårspray i en veske dere tar med til fotograferingen. Da kan enten jeg eller en forlover fikse litt på håret hvis det blir veldig rufsete.

11.

Jeg tar med gjennomsiktige paraplyer i tilfelle regn. Dersom det er meldt betydelige mengder regn kan det være lurt å pakke med seg vanntett skotøy. Har du/dere et par fine/morsomme/fargerike gummistøvler? Selv om regn ikke er det man ønsker seg på bryllupsdagen kan man få veldig fine bilder hvis man ikke går helt i kjelleren, men tar det med et smil og forbereder seg litt :)

12.

Ønsker dere gruppebilder med familie og venner? Disse er fine å ta mellom portrettfotograferingen og middagen. For å spare tid er det fint hvis dere tenker gjennom hvilke grupper dere ønsker bilder med, og lager en liste som dere gir til en som kjenner de fleste (toastmaster, forlover, forelder.) Da kan denne personen samle de som skal være med på bildene mens jeg står klar med kameraet. Smidig!

13.

En ting som ofte skjer er at tidsskjemaet sprekker, og dette gjerne i løpet av middagen, med flere og lange taler. Dersom vi kommer til det tidspunktet vi har avtalt at jeg skal dra, uten at f.eks brudevals er danset og bryllupskaken er kuttet, kan dere velge om jeg skal bli lenger mot et overtidstillegg, eller om jeg skal dra før disse hendelsene er fotografert. Overtid koster 1500,- per påbegynte halvtime. Maks 12 timer dekning totalt.

14.

Har dere planlagt noen overraskelser eller morsomme innslag? Enten for hverandre, eller for gjestene? Let me know! Jeg får mest sannsynlig ikke fotografert det hvis jeg ikke vet om det og kan forberede meg! Dess mer informasjon jeg har, jo bedre! Dette gjelder både for vielse og resten av dagen.